in de klas
Inleiding
Ons voornemen met “De Klimaatjes in de klas” is om naast (voor)leesplezier ook lesbrieven aan te bieden die op een gevarieerde en geïntegreerde manier in te zetten zijn voor kinderen van 4-7 jaar.
Lesbrieven
Dankzij onze geïntegreerde aanpak is het mogelijk om in de (kleuter)klas (al) aandacht te besteden aan mondiale thema’s en duurzame ontwikkelingsdoelen. In de eerste plaats door het hoofdthema van een klimaatjes-boek in de klas te behandelen.
Speciaal voor de Gi-Ga-Groene Kinderboekenweek 2022 zijn er nieuwe lesbrieven ontwikkeld voor bij onze boeken. Voor elk boek in de serie is er een nieuwe lesbrief beschikbaar in een compleet nieuw uiterlijk!
Elke lesbrief heeft:
- Een kleur passend bij een boek uit de serie;
- Een leergebied met logo van een bijpassend klimaatje;
- Een leerdoel (SLO);
- Een duurzaam doel (SDG);
- Een kort en bondige lessuggestie!
Download hier de nieuwe lesbrieven of klik op de onderstaande afbeelding.
De leergebieden
Om structuur te geven aan deze geïntegreerde manier van leren vertegenwoordigd elk afzonderlijk klimaatje een leergebied passend bij het karakter. Als collectief staan ze voor het leergebied ‘Samenleven’. De leergebieden zijn herkenbaar van de conventionele SLO doelen en de voorstellen van Curriculum.nu. De leergebieden Burgerschap en Digitale geletterdheid zijn in deze voorstellen aan het curriculum toegevoegd.
De bijpassende logo’s gebruiken we in de lessuggesties om de leergebieden aan te duiden. Maar ze kunnen bijvoorbeeld ook worden gebruikt om de herkenbaarheid van ingerichte hoeken in het klaslokaal te bevorderen.
(klik op het logo voor een groter formaat)
Mol en zijn leergebied Natuur
Mol is een beetje een brompot. Een mopperaar die niet al te graag de grond uit komt. Hij is slechtziend; zowel letterlijk als figuurlijk. Hierdoor heeft hij vooral weinig oog voor kansen en mogelijkheden. Hij heeft meer dan eens de armen over elkaar, waardoor hij wat moeilijk benaderbaar is, maar in wezen is hij heel vriendelijk. Hij is gewoon gesteld op zijn rust. Mol staat symbool voor de bodem, de aarde waar hij in wroet en waar alles uit groeit. Zijn leergebied is dan ook Natuur!
Muis en haar leergebied Rekenen
Muis mag dan wel de kleinste van het stel zijn, ze is wel de slimste. Ze is een wereldverbeteraar, maar ze is in haar eentje te klein om grote veranderingen teweeg te brengen. Als de nood hoog is staat ze wel garant voor een goed idee. Ze is proactief en denkt na voordat ze iets doet. Muis is met haar vernuft en liefde voor wetenschap een echte bèta. Ze staat dan ook symbool voor het leergebied Rekenen!
Duif en zijn leergebied Wereld
Duif is onbewust onbekwaam en komt in het leven weinig te kort. Een beetje vergeetachtig en onhandig beweegt hij zich relatief onwetend door het leven. Door de overvloed om hem heen is er weinig noodzaak om zijn levensstijl te veranderen. Hij ziet simpelweg de noodzaak niet. Als is hij wel hartstikke lief en welwillend. Duif is als reizende vogel wel al op veel plekken geweest en bezoekt graag zijn familieleden die wonen over de hele Wereld. Dat leergebied is dus echt iets voor hem!
Egel en haar leergebied Kunst
Egel heeft een wat angstige inslag. Ze jammert er snel op los wanneer een probleem zich aandient en ziet altijd beren op de weg. Ze schrikt nogal snel en rolt zich dan vliegensvlug op. Met haar stekels is ze wat overgevoelig voor de soms snel veranderende wereld. Egel is misschien dankzij deze gevoeligheid wel heel creatief. Ze uit zich dan ook graag op die manier. Om het leergebied Kunst te vertegenwoordigen was er dan ook geen betere te vinden!
Uil en haar leergebied Taal
Uil is van alle klimaatjes de meest wijze. Ze is de nuance en het natuurlijke gezag. Ze veroordeelt niet snel en geeft vertrouwen. Ze is in basis zwijgzaam maar kan als geen ander de achtergrond schetsen van de situatie waarin de vriendjes zich bevinden. Uil leest heel graag en veel. Boeken zijn de bron van haar wijsheid. Ze is in onze boeken ook altijd wel met een boek te zien. Natuurlijk is zij dan ook de vertegenwoordiger van het leergebied Taal!
Vos en zijn leergebied Media
Vos is het mannetje-mannetje van het stel. Een beetje ijdel met zijn gladde rode haren. Hij heeft altijd alles al gedaan en is overal geweest. Met zijn charmes en overtuigingskracht heeft hij wel snel volgers en nemen de vriendjes iets van hem aan. De geboren politicus en zakenman. Vos houdt van mooie kleren, nieuwe spulletjes en hippe elektronica. Hij heeft in het leergebied Media dan ook zelf nog een hoop te leren!
Kikker en zijn leergebied Bewegen
Kikker is altijd enthousiast en opgewekt en daarbij een beetje druk. Misschien wel iets te druk. En daardoor ook wat impulsief. Hij struikelt in al zijn enthousiasme vaak over zijn eigen woorden. Hij doet eerst voordat hij denkt en houdt vanzelfsprekend erg van water. Kikker staat met zijn energie en ranke beweeglijke lijf natuurlijk symbool voor het leergebied Bewegen!
De Klimaatjes en hun leergebied Samenleven
De Klimaatjes zijn een stel kleurrijke dieren die model staan voor herkenbare rollen en/of posities in de samenleving. Samen verbeelden ze het collectief. Dat bestaat uit achterblijvers en voorlopers, uit bekwamen en onbekwamen, uit leiders en volgers. De Klimaatjes; dat zijn wij zelf. De Klimaatjes symboliseren diversiteit, democratie en coöperatie. Samen staan ze voor het leergebied Samenleven, met de basiswaarden vrijheid, gelijkheid en solidariteit.
De Duurzame Ontwikkelingsdoelen
“Er is een fundamentele verandering nodig in de manier waarop we denken over de rol van onderwijs in de mondiale ontwikkeling, omdat het een katalytische impact heeft op het welzijn van individuen en de toekomst van onze planeet.” - Irina Bokova, Voormalig Directeur-Generaal van UNESCO
Met de Klimaatjes willen we werken aan leren voor de nieuwe generatie. Er zijn vier verbindende thema’s die voor de komende generatie van belang zullen zijn: Duurzaamheid, Globalisering, Gezondheid en Technologie.
Deze thema’s zijn van belang voor alle kinderen, omdat ze op wereldschaal spelen maar iedereen er ook individueel de komende jaren mee te maken heeft. De thema's sluiten aan bij de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.
Leren over deze doelen draagt bij aan hun persoonsvorming, kwalificatie en socialisatie. De doelen geven richting en inzicht in hoe het onderwerp “duurzaamheid” kan worden ingevuld.
Niet alleen met louter fysieke aspecten(zonnepanelen, isolatie), maar juist in combinatie met sociale onderdelen (samenleven, eerlijke verdeling) en mentale aspecten (wat is mijn eigen rol en gedrag). Het is van groot belang dat kinderen een beeld krijgen van de bijdragen die zij in hun verschillende rollen aan deze doelen kunnen leveren.